Uporabniki računalnikov se med seboj zelo razlikujemo, s tem pa se razlikujejo tudi naprave, ki jih uporabljamo. Nekatere razlike so zelo velike in povsem očitne, v poštev pa pridejo tudi mnogi detajli, na katere moramo biti posebej pozorni, če želimo priti do kar najboljše uporabniške izkušnje.

Najprej se osredotočimo na večje razlike. V nekaterih primerih je recimo dobra izbira namizni računalnik, medtem ko mnogi uporabniki prisegajo na prenosne računalnike in si ne morejo predstavljati, da bi bili pri delu prikovani na eno samo mesto. Seveda imajo tudi stacionarni računalniki svoje prednosti, običajno so zmogljivejši in tudi cenejši, poleg tega ponujajo veliko več razširljivosti. Možno jih je nadgraditi in prilagoditi, česar prenosnik ne omogoča. Namizni računalnik je povsem samoumevna izbira za tiste, ki nameravajo napravo večinoma uporabljati na enem mestu.

Alternativa je seveda prenosni računalnik, ki je za nekatere uporabnike prav tako samoumevna izbira. Gre za napredno napravo, s katero lahko počnemo praktično vse, kar nam omogoča namizni računalnik, pri tem pa nismo vezani na domačo ali službeno mizo. V imenu mobilnosti moramo sicer žrtvovati nekatere malenkosti, a tak kompromis je pogosto upravičen.

Lahko storimo še korak dlje in se odločimo kar za tablico. Napredni tablični računalniki, kot je recimo Apple iPad, ponujajo presenetljivo zmogljivost in vsestransko uporabnost. V nekaterih primerih so celo bolj uporabni kot prenosni računalniki. Apple iPad se odlično povezuje z drugimi napravami tega proizvajalca in je lahko nepogrešljiv člen v ekosistemu službenih naprav. Lahko pa seveda služi tudi zabavi in razvedrilu na poti ali v drugih okoliščinah. Ker lahko napravo vedno vzamemo s seboj, se bo tudi dejansko izkazala za zelo uporabno. Apple iPad je odličen primer vsestransko uporabnega tabličnega računalnika, imamo pa na voljo tudi vrsto drugih znamk in modelov, ki ponujajo svoje operacijske sisteme in druge edinstvene odlike.